Uitdagingen lokale overheden.

De gemeente Beerse hangt de regenboogvlag uit, lokaal regenboogbeleid, LGBT beleidDe regenboogvlag aan het gemeentehuis in Beerse. Een kleine gemeente die de afgelopen jaren al ruim investeerde in een projecten en activiteiten over en rond LGBT.

Gemeenten staan in de toekomst voor belangrijke uitdagingen. Door de beslissing van de Vlaamse overheid om de provinciale structuren af te bouwen, met name de persoonsgebonden diensten die zullen worden gecentraliseerd richting Vlaanderen of gedecentraliseerd richting de gemeente. Verschillende van deze diensten hebben rechtstreeks of onrechtstreeks invloed op het dagelijkse leven van holebi’s en transgenders. Enkele van deze diensten zijn jeugd, cultuur, welzijn en sport.

Dit wil ook zeggen dat de grotere gemeenten werk moeten maken voor een beleid op maat van de holebi- en transgendergemeenschap. Nu is het nog te vaak zo dat holebi’s en transgenders richting grootsteden zoals Antwerpen, Gent of Hasselt vertrekken. In veel gemeenten “leeft” het thema te weinig tot helemaal niet. Het holebi- en transgender beleid is weinig, tot helemaal niet zichtbaar.

Substantieel aantal van de bewoners behoren tot de doelgroep!

Uit resultaten van verschillende onderzoeken blijkt dat 6% van de bevolking tot de groep LGBT behoort. Dat wil zeggen dat ze hun seksuele identiteit of genderidentiteit anders beleven dan de heteroman of -vrouw. Met andere woorden per 10.000 inwoners behoord ongeveer 600 personen tot de LGBT-doelgroep

Hebben dan alle LGBT’s nood aan ondersteuning?

Neen, niet elke holebi of transgender heeft het moeilijk op dit moment in zijn/haar leven; iet iedere LGBT’er heeft nood aan een beleid op maat of ondersteuning.
Maar, toch kan een lokale overheid inspanningen leveren die een positief effect hebben op diverse domeinen die bijdragen tot een betere sociale acceptatie van holebi’s en transgenders. Tien onthutsende cijfers werden opgenomen in de fact check hier op de website .

Waar dienen Lokale overheden mee rekening te houden?

cijfers rond lokaal holebi beleid, regenboogbeleid

Hoeveel mensen behoren tot de LGBT-groep? Hoe creëer je een kader waar iedereen, ook holebi's en transgenders zich welkom voelt? Rainbow Solutions biedt het antwoord. Credit foto: Wooden Earth Ltd https://www.woodenearth.com/blogs/wooden-blog

Als lokale overheden aan de slag willen met het holebi- en transgenderthema is voor hen belangrijk helder en doelgerichtte bepalen wat en waar ze met het beleid naartoe willen. Wil een gemeente bijvoorbeeld inzetten op de versterking van de holebi- en transgendergemeenschap zelf (door het creëren van ontmoetingen) of/en willen ze gaan voor het vergroten van de acceptatie? Deze doelen vragen dan ook een andere strategie en het ontwikkelen van een holebi- en transgenderbeleid vereist dat de lokale overheden keuzes maken.

Wanneer lokale overheden kiezen voor het verbreden van de acceptatie, dan moeten zij beseffen dat dit over complexe materie gaat. Verschillende onderzoeken tonen aan de meest logische oplossing niet altijd de meest correcte is. Sommige van de gebruikte methodes kunnen zelfs een omgekeerd effect hebben en de acceptatie nog meer verkleinen. Het is dan ook de kunst om niet te snel concrete oplossingen te kiezen maar om ruimte te laten aan de ontwikkeling van een strategisch en dynamisch beleid dat bij hun regio aansluit.

Bijvoorbeeld: Een affiche campagne die opvalt, misschien wat provoceert kan een inpak hebben op het acceptatieniveau bij jongeren. Dezelfde affiche campagne kan een negatief effect hebben, wanneer je deze zou gebruiken bij de allochtone gemeenschap.
Het voeren van een succesvol en doordacht lokaal beleid kost tijd en middelen. Hetzelfde voor het evalueren en toetsen van het gevoerde beleid. Alleen door deze verschillende stappen te doorlopen kunnen beleidsdoelen gerealiseerd worden en maken inspanningen ook echt kans om een bijdrage te leveren aan een betere acceptatie van holebi’s en transgenders in de gemeenten.

Laat je alvast inspireren tot een basisworkshop voor lokale overheden. De perfecte starter wanneer je als gemeente of stad aan de slag wil met het regenboogthema op het lokale niveau.