EDUCATIEF PAKKET LOU VOORGESTELD

Woensdag werd in de Sint-Donatus school in Merchtem het educatief pakket Lou voorgesteld. Voor het eerst is er educatief materiaal voor kleuters dat diversiteit als evidentie behandelt. Çavaria ontwikkelde het educatief pakket op vraag van de provincie Vlaams-Brabant. Jeugdauteur Kathleen Amant schreef en tekende het eerste boekje uit de reeks ‘Lou op weg naar school’.

Uniek concept
Schoolboeken zijn vaak te stereotiep. Ofwel is er geen aandacht voor diversiteit ofwel gaat het specifiek en alleen maar over diversiteit. Met dit educatief pakket tonen we dat het anders kan. In de wereld van Lou is diversiteit een evidentie. In het materiaal en de activiteiten die bij het boek horen, komen kleuters voortdurend in contact met de menselijke verscheidenheid in al zijn vormen, zonder dat de focus enkel hierop ligt. Voor het kleuteronderwijs is dit een voorlopig uniek concept.

Iedereen is anders
Die diversiteit zit verweven doorheen het boek en al het afgeleide materiaal. Dit educatief pakket gaat niet over wie ‘anders’ is. Wie is immers die ‘andere’? Dat is voor iedereen anders, afhankelijk van het referentiekader dat iedereen opbouwt op basis van opvoeding, ervaringen, eigenheid, … Bijgevolg zal je in dit pakket ook stereotiepe voorstellingen van personen en situaties vinden. Er is immers niets mis met stereotypen op zich, zolang ze deel uitmaken van een bredere voorstelling van de werkelijkheid.

Lou wordt een reeks
Dit educatief pakket is een begin. ‘Lou op weg naar school’ is immers het eerste boek van een reeks (uitgegeven door Clavis Uitgeverij) verhalen rond dit personage. Een reeks die niet zal gaan over diversiteit, maar waarin diversiteit evident zal zijn. Zo wil Lou bijdragen een wereld waarin het fijn samenleven is, met al onze verschillen en gelijkenissen.

BESTEL het educatieve pakket van Lou bij çavaria.

Share this Post