Factcheck

In deze fact check benoemen we enkele onthutsende cijfers en feiten waaruit blijkt dat de sociale aanvaarding van holebi’s en transgenders nog een lange weg af te leggen heeft. Dit is maar een greep uit het cijfermateriaal dat over dit thema beschikbaar is.

 1. Bijna één op vier van de Vlaamse mannen vindt dat heterokoppels beter zijn in het opvoeden van kinderen dan holebikoppels. VRT nieuws website 07/06/16 
 2. Zeventien procent van de Vlamingen vindt een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen zelfs onaanvaardbaar en vindt dat koppels van hetzelfde geslacht niet dezelfde rechten verdienen als heterokoppels.  VRT nieuws website 07/06/16 
 3. Drie op de tien Vlamingen vinden dat er "iets mis" is met wie zich geen man of vrouw voelt. VRT nieuws 17/05/2016
 4. 54% van de holebi jongeren heeft ooit suïcidale gedachten 22% van de holebi's ondernam ooit een poging. Bij transgender(jongeren) liggen deze cijfers nog hoger. ondernam ooit een poging. Vrt nieuws 28/10/16  . Filmpje
 5. Holebi- en transgenderouderen lopen een groter risico op een sociaal isolement en durven op latere leeftijd (in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis) niet meer voor zijn/haar seksuele geaardheid uitkomen.
 6. Éen op de twee holebi’s en transgenders worden in sportclubs geconfronteerd met geweld. Waarvan 80% verbaal, 20% werd bedreigd, 15% werd onder psychologische druk gezet en meer als 30% kreeg te maken met fysiek geweld.
 7. 80% van de mensen gelooft niet dat sportclubs een veilige omgeving zijn voor holebi’s.
 8. 70% van holebi jongeren durft niet of maar gedeeltelijk uit te komen voor zijn/haar geaardheid in een sportclub.
  Bronnen sport: Vrt nieuws 05/06/14 / 11/12/13 en internationaal onderzoek 2014 "out on the fields"
 9. Holebi’s en transgenders met een “allochtone achtergrond” ondervinden een slechter welzijn t.o.v. “autochtone” holebi’s en transgenders. Ze worden daarbij geconfronteerd met uitsluiting, dubbelde discriminatie en in sommige gevallen ook eermoorden.
 10. Holebi’s en transgenders die hier als vluchteling zijn of een verblijfsvergunning gekregen hebben zijn blootgesteld aan diverse extra stressfactoren. Deze hebben een nefast gevolg op een psychologische en fysische gezondheid. Bijvoorbeeld wanneer men niet hun seksuele voorkeur wilde geloven of wanneer lesbische vrouwen verkracht werden om hun seksuele voorkeur “te genezen”

In al deze domeinen kunnen (lokale) organisaties een rol spelen om de situatie van holebi’s en transgenders te verbeteren.