Een foto verslag op de Zizo-online van Hoera! Wij worden papa!!!

Met dank aan¬†Timothy Junes voor het fotoverslag op Zizo Online en het maken van de mooie foto’s ūüėȬ†

Jeroen Vermeiren van Rainbow Solutions biedt voortaan workshops en lespakketten aan voor jonge kinderen over holebiouderschap. Dat doet hij aan de hand van ‘Hoera! Wij worden papa!!!’. Hij presenteerde het lesmateriaal in boekhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen.

Elsbeth de Jager¬†schreef ‘Hoera! Wij worden papa!!!‘ uit een persoonlijke ervaring. Ze scheidde in 2009 van haar ex-man. Hij bleek homo te zijn, iets wat voor hem en zijn omgeving een verrassing bleek. Hun dochtertje snapte het niet. “Als papa nu van mannen houdt en niet van vrouwen, houdt hij nog van mama?” Voor De Jager teken dat ze iets moest schrijven rond het thema.

Waarover gaat ‘Hoera Wij Worden papa!!!’? Beer Jonas is verdrietig omdat hij alleen is. Daarom krijgt hij van buurvrouw-beer de tip om te trouwen met iemand van wie hij houdt. Maar hoe weet je wanneer je van iemand houdt? Als buurvrouw dat heeft uitgelegd, weet Jonas dat hij met Bram wil trouwen. Bram wilde dat toevallig ook net aan hem vragen. Jonas en Bram zouden samen graag voor een kindje zorgen. Maar hoe vinden ze een baby die ouders nodig heeft? Buurvrouw-beer heeft weer een oplossing. Ze gaat naar dokter Suus. Dokter Suus kent kinderen wiens ouders niet meer voor hen kunnen zorgen. En zo krijgen Bram en Jonas de zorg voor het kleine beertje Polly.

Waarom?

“Het aanbod aan kinderboeken over het diversiteitsthema is de laatste jaren al sterk gestegen. Maar we zien vaak dat opvoeders, ouders of leerkrachten nog niet altijd zelf weten hoe ze dit onderwerp naar de jongste kinderen moeten brengen. Daarom wil¬†Rainbow Solutions¬†een extra en nieuw handvat aanreiken om met het thema aan de slag te gaan”, vertelt¬†Jeroen Vermeiren¬†van Rainbow Solutions.

Om het bestaande aanbod te verbreden heeft Rainbow Solutions de prenten uit het kinderboek ‘Hoera! Wij worden papa!!!’ op vijftien grote canvasdoeken laten drukken, en meerdere eigen workshops hierrond gebouwd die geschikt zijn voor kinderen tot en met 9 jaar.

“Moederinstinct”

Jeroen Vermeiren nodigde Vlaams Parlementslid en deelstaatsenator Ann Brusseel (Open Vld) uit om het thema toe te lichten. Brusseel is leerkracht geweest en is voorzitster van het liberaal regenboognetwerk Out of the Blue.

“Als alleenstaande moeder kreeg ik het advies ‘volg je moederinstinct’. Hoe eenzaam moet dat niet zijn voor twee papa’s?”, vraagt Brusseel zich af.

Onderwijscultuur

Brusseel wijst erop dat opleiding belangrijk is, maar dat daarom het bespreken van seksuele en relationele diversiteit nog niet in de onderwijscultuur is ingebed. Er heerst nog veel schroom om over deze onderwerpen te praten. “Er zijn gespecialiseerde mensen nodig op het terrein.¬†Sensoa¬†en¬†√ßavaria¬†hebben ook meer middelen nodig om die opdracht te vervullen.”

“√áavaria verricht al goed werk met de gay-straight alliances. Maar als we merken dat organisaties als¬†Pro Vita¬†scholen binnendringen en hun holebifobe boodschap verkondigen, weten we dat er nog werk aan de winkel is.”